Respons på en artikel i svd

En artikel om min foskning av Izabella Rosengren publicerades nyss i Svenska Dagbladet, till en divers respons. Här delar jag några av mina favoritar:

Svante Öquist

https://www.instagram.com/p/Bwmw06An7Sk/

Ulrika Liljeqvist

Jag skriver för jag kände mig så uppmuntrad av att läsa dagens artikel i SvD om din forskning. Äntligen får jag vatten på min kvarn, tänkte jag, äntligen är det någon som ifrågasätter allt detta tvättande och fejande och som lägger miljöaspekter på den delen av vår vardag. När jag var barn på 40- och 50talet minns jag att min mamma la fram rena kläder till mina mindre syskon på söndagarna. Jag minns det för att hon en gång glömde det, och då de två pojkarna klädde på sig tog de därför den andra broderns använda kläder från förra veckan utan att reflektera närmare. När jag själv hade barn hemma tyckte jag nog att de såg hela och rena ut även med måttligt tvättande. 70-talets oljekris gjorde dessutom att man sänkte inomhustemperaturen till en mer koftvänlig nivå. Nästa generation tycks se på saken på ett annat sätt och hygienkraven har skruvats upp. Ibland har jag häpnat. Renlighet har ju länge ansetts som en moralisk fråga, men det är kanske dags att se det som mer moraliskt högtstående att kunna acceptera lite smuts.

Jag sa till en jämnårig väninna: ”Tänk vilken underbar lyx det är att alltid ha varmvatten” och fick svaret: ”Åh, tycker du det, jag tycker det är en mänsklig rättighet.”

TV är fylld av amerikanska såpor och i alla har alla kvinnor långt tjockt hår som ringlar sig som pälscaper ner över axlarna. Alla ser nytvättade och nybalsamerade ut, med eller utan hårförlängningar. Jag har funderat på om inte Californiens vattenbrist skulle avhjälpas om Hollywoodfruarna klippte håret till mera måttlig längd. Det måste gå åt mycket mera vatten för att tvätta ett sådant hår än ett lite mindre omfångsrikt. Detta mode är ju numera så utbrett även i Sverige, hårpälsarna brer ut sig över axlarna inte bara på varenda högstadieflicka utan också på åldriga damer i Akademin, EU-kommissarier och avsatta bankdirektörer. Ingen ser det som en miljöfråga. För rättvisans skull måste jag medge att vatten kanske sparas på renrakade herrhjässor.

Anders Persson

Läser artikeln om din forskning i dagens SvD och det är mycket intressant för att få balans. Jag har personligen dragit ner konsumtionen av t.ex. vatten och el till för svenska förhållanden relativt låga nivåer, men utan att funderat så mycket över orsakerna till detta. Kanske är det en sport eller att jag är mycket tekniskt intresserad?
När jag gör ekonomisk analys av dessa konsumtioner, så är det en sak, som motarbetar besparing, och det är att leverantörerna dels påtvingas en massa åtgärder, som fördyrar t.ex. efterhand nya krav på elmätare eller vattenmätare, som direkt ger en fast kostnad för varje hushåll och där leverantören kan ta ut denna utan konkurrens, och dels att det inte verkar finnas någon återhållande kraft på elnätsbolagens försök att höja sina marginaler, vilket gör att mätarna bytes oftare än vad som är ekonomiskt försvarbart. Således betalar jag idag 4.50 SEK/kWh i elnätavgift varav 0.67 SEK/kWh är rörlig och vatten 121.81 SEK/m3 varav rörlig 18.55 SEK/m3. Då blir det inte vettigt att spara eller sätta in besparingsåtgärder för att spara.
Därför tror jag det vore en effektiv åtgärd att förbjuda fasta avgifter till konsumenter t.ex. med säkring mindre eller lika 16 A eller vattenledning mindre eller lika 20 mm mätargenomlopp.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *